Blogg

Barnevennlig surdeigsbrød med spelt og emmer

Barnevennlig surdeigsbrød med spelt og emmer

Nå har det faktisk vært noen ÅR med pause fra surdeigsbakingen. Vi har spist hjemmebakt brød av bløtlagt mel og vi har innimellom kjøpt ferdigbakt brød fra Handwerk i Oslo. Der kan du også kjøpe tørket surdeigsstarter som du kan vekke til live - det gjorde jeg, og nå er vi i gang igjen!

Denne oppskriften er inspirert av en av nettopp Handwerk sine - brødet blir luftig og ikke for "vått", og smaken er heller ikke for sur. Barna her i hus er kresne, men dette brødet går ned på høykant!

Først og fremst må du ha en surdeigstarter. Eller du kan lage din egen fra grunnen av, det tar litt tid. Kjenner du noen som baker med surdeig kan du spørre om å få en liten dæsj, man kan fint sende i posten eller kjøpe tørket surdeigstarter fra Handwerk. 

Skal du lage selv kan du følge fremgangsmåten HER (og lese mer om HVORFOR du bør bake med surdeig)

Har du allerede starter (ca 150 gram) kan du sette i gang med oppskriften!

Du trenger:

1 kg siktet spelt (helst økologisk)

135 sammalt emmer

1100 g kaldt vann

150 g boblende surdeig

30 gram uraffinert salt

80 gram sesamfrø (rist de gjerne i panna så de blir gyldne før du hiver de i deigen)

( til dag 2 trenger du ekstra siktet speltmel til å blande inn i deigen, sesamfrø for å strø på toppen av brødene (disse kan du på forhånd bløtlegge i saltvann over natten og tørke på svak varme i ovnen) og flaksalt ala Maldon )

Bland alle ingredienser (gjerne om kvelden) og la bollen med deigen stå natta over eller minimum 7 timer. Bruk gjerne en bolle med litt plass sånn at det ikke bobler over med det første! Du kan velge om du vil ha deigen stående i kjøleskapet eller på kjøkkenbenken.

Etter den første ventetiden/natten er det klart for å begynne å bearbeide deigen - bland inn mer siktet speltmel, dra og brett i deigen for å blande inn melet og få luft i den. Den skal til slutt være fastere i formen, men fortsatt litt klissete. Ha evt deigen over i en større hevebolle. 

Nå skal den få en ny vente/hevetid på minimum 7 timer. Har du tid, kan du jobbe litt med den nå og da underveis - dra og strekk litt i deigen for å få luft i den. Det skal i løpet av ventetiden danne seg bobler i deigen og den skal heve seg en del. Har du for liten bolle kan du risikere å få boblende brøddeig utover benken!

Etter anbefalt ventetid er det tid for steking. Man kan bruke mer mel (glutenfritt Teff f.eks) for å forme brødene til rundstykker eller brød uten bruk av former, man kan bruke støpejernsgryte for å lage grytebrød, man kan bruke vanlige brødformer (da helst av glass eller metall fremfor aluminium/silikonformer).

Hell deig over i brødform eller plasser passende porsjoner ferdigformet deig på stekebrett - strø sesamfrø og noen saltflak på toppen av deigen for du setter dette inn i forhåndsvarmet ovn.

Jeg bruker små keramikkgryter med lokk som gir akkurat passe brødstørrelse. Jeg synes også det er en fordel å steke brødet i form med lokk - synes brødet blir mer luftig og skorpen sprekker ikke opp så mye som om man steker uten lokk. Lokket tar jeg av mot slutten av steketiden sånn at brødet får en gylden fin skorpe.

Jeg steker på ca 175 grader og banker på brødet når det begynner å se ferdig ut, da skal man høre en hul lyd. Tar det ut av ovnen og lar det avkjøle seg litt før jeg vipper det ut av formen og lar det avkjøle seg på rist.

Denne deigen gir oss 6 brød som varer ca 1 uke (familie på 5), da fryser jeg ned 4 stk på bakedagen, så tar vi ut et nytt brød ved behov (det er absolutt best første og andre dagen).

Dette er nok den beste oppskriften jeg har brukt når det kommer til surdeigsbakst, smaken er nydelig og teksturen er luftig og fin. Ikke for sur. Vi er veldig glade i sesamfrø, de gir en god nøtteaktig smak både i deigen og på skorpen - spesielt når de har blitt gyldne og sprø. 

Vi bruker tjukt lag med upasteurisert smør, favorittpålegg er egg i skiver med krydder, litt urter, kanskje vi har tid til å rense noen reker som prydpålegg, eller så er upasteurisert hvitost, spekepølse eller næringsrik leverpostei godt. Dette er matglede!

Liquid error (sections/article line 40): The format option 'short_month' is not a supported format.

Hei! Det står bare “135 sammalt emmer” i oppskriften, skal det stå gram etter, eller er det en skrivefeil? Vil så gjerne prøve å lage dette brødet :)

Victoria

Legg igjen en kommentar