Blogg

GJESTEBLOGG: Fullmånenerver

GJESTEBLOGG: Fullmånenerver

Skrevet av: Dag R Linnerud - forfatter og kursarrangør.

Fullmånen kan by på uroligheter i kropp og sinn. Mange kan oppleve det som en overfølsomhet for alle ting. I gamle dager kalte man det månesyke (derav det engelske uttrykket lunatic). 

Gamle såkalendere fulgte månefasene. Trær skulle ikke hogges ned på voksende måne, for da er det høyest fuktighet i veden. Veden bruker lengre tid på å tørke og den kan fort slå seg. 

Fullmånen øker også gjæringsprosessen for øl og bakervarer. Det er best å slå høy og høste epler på avtagende måne. Nye visjoner og prosjekter får oppdrift og kan settes ut i livet på stigende måne og avslutningene fungerer best på synkende måne. 

Fullmånenatten har alltid vært en tid for trolldom og magi. Månelyset påvirker psyken vår. Månens magnestiske kraft skaper større bølger i følelseslivet, når det er fullmåne, enn ellers i måneden. Verdenshavene hever og senker seg.

Det påvirker plantenes, dyrenes og menneskers sykluser. Selv om mange er i utakt med naturens sykluse, er det fremdeles slik at flest kvinner menstruerer ved ny - og fullmåne. Statistikken viser også at det fødes flest barn ved fullmåne. Brannvesen og politi kan bekrefte flere utrykninger i dagene rundt fullmåne. 

Fullmånen henger i. Så det er naturlig at vi kjenner oss litt rare og utilpass i dagene før og etter fullmåne. Hjerterytmen kan endre seg. Tankene får lettere oppheng i bekymringer og problemer. Følelseneromsterer med tenåringsfart i kroppen. Det kan føles litt som å være på tivoli hele tiden. Små ting vokser seg store. 

Derimot hvis vi er i god flyt, kan gleden og følelsene av kjærlighet bli enda større. Da er vi klare for å slå på stortromma! Samskapelse, dans, lek og glede hører med til fullmånen. Intuisjonen og kreativiteten blomstrer når vi går med følelsene våre og ikke blir lammet av frykten for å feile eller ikke være bra nok.

Generelt er nok kvinner mer sensitive for fullmånen enn menn. Men det er ikke alltid slik. Månefasene er en integrert del av oss. Dersom fullmånenervene tar overhåndkan det være lurt å skjerme seg litt fra nyheter og sterke inntrykk utenfra rundt fullmåne. Det er en god tid for å romme og skape orden i egne følelser og reflektere over det som har vært. 

Vent litt med å ta de store konfrontasjoenene til fullmånen avtar og gi deg selv masse omsorg og kjærlighet til de små og store indre stormene har lagt seg. 

Tekst fra boken Naturen som læremester

Foto: Vibeke Landsem (blodmåne 28 september, 2015)

Legg igjen en kommentar