Blogg

Eterisk olje i fokus: Muskatsalvie / Clary Sage

Eterisk olje i fokus: Muskatsalvie / Clary Sage

Clary Sage er på norsk kjent som muskatsalvie – og er en olje som er spesielt kjent for å styrke hormonbalansen.

I en studie gjort nylig viser det seg at de kjemiske komponentene i muskatsalvie når tatt internt- fester seg til flere reseptorer i kroppen enn bare én. Akkurat dette gjør virkestoffene i denne oljen mer potente og langtidsvirkende enn mange andre eteriske oljer. Med tanke på effekt på både kropp og sinn – kan vel mange si seg enig i at dette er en av de mest avslappende, beroligende og balanserende essensielle oljer som finnes.

 

Muskatsalvie er del av myntefamilien og har i lange tider blitt brukt I forbindelse med plager, spesielt hos kvinner, for fodøyelsen sin del, den har også blitt brukt som afrodisiakum – spesielt i romertiden.

Muskatsalvie er en god støtte spesielt for kvinner med tanke på pms! Den virker lett krampeløsende og lindrende ved menstruasjonssmerter. Ved smerter eller ubehag – smør noen dråper olje I en baseolje og masser inn i mageområdet. Tangerine kan også ha samme forebyggende effekt på kramper, så en blanding av disse to oljene er fint. Mange sverger til smertestillede I forbindelse med menstruasjon – men eteriske oljer kan være løsningen!

Mange opplever også å få fett hår og uren hud med kviser i tiden før menstruasjon – denne oljen kan med fordel brukes i hud – og hårpleieprodukter for å roe ned huden, da linalylacetat (kjemisk komponent i oljen, finnes også i lavendel) reduserer innflamasjon og kan øke helingsprosess i hud med ubalanser og kviser f.eks. Virkestoffene i Muskatsalvie kan også bidra til å regulere den naturlige oljeproduksjonen i huden vår – som dermed kan gi bedring til både fet og tørr hud, samt å kunne bidra til en frisk hodebunn uten flass hvis man bruker oljen regelmessig i hårpleieprodukter. Husk å bland eterisk olje som skal brukes på huden med en baseolje – du kan med fordel bruke tistel, mandel eller kokosolje på huden. Håret liker jojoba og arganolje spesielt godt!

Mange kan oppleve oppblåst mage, både rundt tiden rundt menstruasjon og ellers i hverdagen. Muskatsalvie kan forebygge dette, den kan styrke fordøyelse og øke blodsirkulasjon. Den kan også forebygge hetetokter ved overgangsalder. “Food cravings” er vel også et kjent fenomen, spesielt blant kvinner rundt menstrasjonstider. Men dette er ikke noe vi som kvinner må oppleve hver måned! Fordøyelsessystemet er selve fundamentet for god helse. Dette innebærer at et helt system bestående av nerver, hormoner, gode bakterier, blod og organer må jobbe sammen for å fordøye mat og drikke som vi konsumerer hver dag. Muskatsalvie styrker magesyreproduksjonen, som er alfa omega for god fordøyelse. Muskatsalvie kan virke som en fordøyelseshjelper og kan forebygge nettopp kramper, oppblåsthet og ubehag. Denne kraftfulle eteriske oljen kan også forebygge tilstander som hindrer kroppen i å ta opp viktige vitaminer og mineraler som vi inntar daglig. Og med en velernært, stabil kropp kan vi unngå blant annet pms-plager!

Etter en stressende lang dag kan et bad med noen dråper muskatsalvie, lavendel og epsomsalt anbefales. Eventuelt fotbad. Denne blandingen kan fjerne stress men også dempe “tankespinn”. Mange opplever at hodet og tankene kjører på høygir selv om kroppen er sliten og ønsker hvile. Lakenskrekk. Hvem har vel ligget under dyna og ikke greid å legge fra seg tanker om gjøremål, planer, plikter og ting man bare MÅ huske til dagen etter? Eller kanskje tanker om universets opprinnelse? Selv om kroppen EGENTLIG bare vil ha pause og sove? Ha noen dråper muskatsalvie i diffuser eller badevann som sagt før leggetid – og dette kan legge grunnlag for en god innsovning og nattesøvn.

Muskatsalvie anbefales ikke for babyer og små barn, eller under graviditet – da den kan føre til sammentrekninger i livmor. Den kan derimot fungere som en hormonell støtte i perioden man prøver å bli gravid. Oljen kan styrke musklene i livmor og forberede den på svangerskap og fødsel med rier. Under fødsel kan oljen også være en god støtte for sammentrekninger og effektive rier! Smør muskatsalvie utblandet i baseolje på magen, ankler og under fotbladene for god effekt. Den kan også være en fin olje å ha i diffuser under fødsel – sammen med andre oljer etter ønske og behov.

Er du mor og ammer – kan denne eteriske oljen være god for din melkeproduksjon (i tillegg til fennikel og basilikum)!

Muskatsalvie er som nevnt kjent for å være en støttende olje for hormonbalansen – og den kan være fin å introdusere etter fødsel for å kickstarte hormonene som setter i gang melkeproduksjonen. Bland en eller flere av oljene med baseolje og masser brystene med denne blandingen daglig – noen dager i perioder. Ikke bruk oljen på eller i nærheten av brystvorten eller området hvor barnet skal die. Vask av overflødig olje på huden før hudkontakt med baby.

Oljer som passer fint i kombinasjon med muskatsalvie: sitrusoljer – tangerine, sitron, lime, villappelsin. Virak/Frankincense, Cypress, Geranium, Sandalwood. For ekstra søvn/ro – Roman Chamomile, Lavendel

Ønsker du å ta muskatsalvia innvortes – bør du blande 1 dråpe pr desiliter væske.

Hot Tip! Er det HELT på felgen og uttafor og kunne helst tenke deg et stort glass rødvin, en sigg eller tequilashot? Har du lyst til å rive deg i håret, skrike til ungene eller kanskje fike til gubben?

FØR du gjør det – prøv dette og du vil oppleve en overraskende effekt på under et minutt. Ta en teskje naturlig kaldslynget honning – drypp 2 dråper muskatsalvie i honningen og spis. Naturens beste alternativ til valium! Eller andre uheldige alternativer til stressmestring.

Ønsker du å prøve Clary Sage kan du bestille onlinekurs + oljepakke HER eller ta kontakt med oss på mail vibeke@naturkilden.net, så kan vi hjelpe deg :-) 

Legg igjen en kommentar