Blogg

Fire tyvers eddik

Fire tyvers eddik

I sommer lånte vi med oss flere bøker fra biblioteket som vi skulle ha med oss på bilferie nordover. Bøker om fjell og fauna, mineraler, medisinplanter, urter med mer. Man tenker jo alltid at man skal få tid i å fordype seg i slikt når det er ferie - men for min del blir det som regel mye mindre enn man hadde sett for seg... Uansett, i en gammel bok om "hagens apotek" fant jeg et tema som omhandlet urteeddiker. Har fantes oppskrift på roseeddik, bjørnebæreddik og blant annet "Fire tyvers eddik".

Eddik og urter er gode hjelpere for helse og fordøyelse i hverdagen, kombinert kan de gi en enda sterkere effekt. Urteeddiken kalt "Fire tyvers eddik" ble i følge historien brukt under et utbrudd av pest i middelalderens Frankrike og det ble sagt at en gjeng med fire tyver, som levde av å plyndre lik, unngikk å bukke under for sykdommen selv ved at de tok rikelig for seg av en sterk urteeddik.

Det finnes mange variasjoner, dette er en blanding av disse gamle oppskriftene. Wellness Mama har også en variant HER.

Oppskrift:

1 ss lavendel, rosmarin, salvie og peppermynte

2 - 3 laurbærblader

2 ts tørket malurt (skal IKKE brukes av barn eller gravide!)

1 ts finhakket hvitløk

1 ts malt kryddernellik

1 ts malt kanel

6 dl eplecidereddik

Vær først og fremst obs på alt malurt skal brukes med forsiktighet, er det barn eller gravide som skal bruke av denne kan urten utelates helt

Legg alle de tørre ingrediensene i et rent glass, fyll glasset med eplecidereddik. Sett tett lokk på og la krukken stå varmt i 10 dager i en solfylt vinduskarm eller på baderomsgulvet. Den kan godt stå enda lengre før man siler den.

Etter ønsket ventetid - sil blandingen gjennom et kjemikaliefritt kaffefilter og i en sterilisert glassflaske. Forsegl.

Bruk gjerne urter fra egen hage, som du tørker selv på svak varme i ovn eller dehydrator. Eller velg øklogiske kjøpevarianter av det du kan oppdrive. Jeg kjøpte en del av de tørkede urtene fra Urtekilden, de sender bestillinger per post. 

Denne blandingen kan tas forebyggende i sykdomsperioder - 1 teskje 3 ganger daglig. Skal ikke brukes mer enn 2 uker av gangen. Har du allerede blitt syk eller kjenner at du brygger på noe - ta 3 spiseskjeer daglig, i forkant av måltid. Bland eddiken ut i et glass med vann og en teskje honning (ikke varmebehandlet). Det verken smaker eller lukter godt - og bland for all del ut i vann! Honningen gjør smaken mer overkommelig og den har i tillegg gode egenskaper i forhold til sykdomslindring - og forebygging. 

Eplecidereddik har i utganspunktet mange gode helsefremmende egenskaper - den øker magesyreproduksjonen (som er en god ting), bedrer fordøyelsen og inneholder blant annet magnesium, kalsium og enzymer.  

For en ukes tid siden silte jeg denne blandingen og startet testing av selvmedisinering - jeg kjente nemlig på kroppsverk, lett feber, slapphet og typiske influensasymptomer. Jeg blandet 1-2 ss av urteeddiken i et glass med vann, 1 ts honning og ingefærtinktur - og drakk dette i forkant av hvert måltid. I tillegg er det viktig å sørge for å få i seg mye næring - jeg tok noen never Ahppi reinlever i kapselform, sammen med kefir blandet med eggeplommer. Probiotisk tilskudd i form av Vita Biosa, i tillegg til næringsrik kraft og det naturligste D-vitamintilskudd i form av sol direkte på huden. Hver kveld i noen dager tok jeg fotbad med magnesium og smurte hele kroppen med magnesiumolje. Etter disse dagene avtok kroppsmertene gradvis og alle symptomer på sykdom forvant! Akkurat hva det skyldes vet man jo aldri, men jeg tenker at det er en kombinasjon av alt nevnt over. Alfa omega er nok å tilføre kroppen lettopptakelig næring!

Legg igjen en kommentar