Blogg

God hudhelse - fra inn og utsiden!

God hudhelse - fra inn og utsiden!

Det reklameres for og diskuteres om hvilke hudpleieprodukter - og merker som er de beste, mest effektive og foryngende. Innenfor næringsgruppen frisering og skjønnhetspleie omsatte bedriftene (behandlinger og produkter) i 2010 for hele åtte milliarder kroner, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Og disse tallene øker for hvert år.
Kvinner er stadig på jakt etter det beste av det beste, produktene skal være oppstrammende, reversere rynkedannelse, gi fukt til tørr hud og aller helst inneholde magiske, eksotiske ingredienser få eller ingen av oss har hørt om før. Det er blitt større fokus på økoprodukter, parabener og skadelige, hormonforstyrrende ingredienser - men industrien jukser og lurer på en sånn måte at vi får i oss mer enn hva vi aner. Det samme gjelder barna våre. Man bør i tillegg tenke over hvilke lidelser dyrene som brukes for å teste ut om mange av disse produktene kan gi allergiske reaksjoner (blant annet), påføres. 

Vi i Naturkilden er optatt av man kan bruke de samme produktene til flere formål, disse produktene er rene eller har ryddige ingredienslister uten forvirrende innhold. I vårt sortiment har vi hudkrem som kan brukes over alt på kroppen - av store og små, dag og kveld. Dusjsåpe som også kan brukes til håret og som håndvask, ansiktskrem som også kan brukes som øyekrem og nattkrem.

Et næringstett kosthold er også viktig, mye av det man får i seg via kosten styrker og pleier bl.a huden fra innsiden. Dette er kjent kunnskap kvinner har benyttet seg av tidligere men som gradvis har blitt erstattet med det nyeste fra hudterapeutene, kjemiske vidundermidler "som er labratorietestet" i tillegg til syntetiske kosttilskudd og kostholdsanbefalinger/matrender som sulter huden for næring og naturlig balanse. Kjappe løsninger, raske resultat, "kurer". 

Tradisjonelt sett har det blitt brukt fett (kokosolje, olivenolje, avocado, eggeplomme) i både kosmetikk og hudpleie. Dette er ingredienser vi fortsatt bør se etter i ingerdienslista hvis vi skal kjøpe hudprodukter i butikken. Fettet holder på fuktigheten i huden, beskytter, smører, gjør huden myk og jevn. Fordelen med å lage egne hudpleieprodukter selv er at man kan tilsette ferske ingredienser som inneholder melkesyrebakterier. Disse tarm - og hudvennlige bakteriene vil ha samme effekt utvortes som de har i tarmen vår. I mangel på vann bruke de i fortiden (og helt sikkert fortsatt i noen kulturer) syrnet melk for å rense hud og spesielt sår for å hindre infeksjoner samtidig som huden styrkes og tilføres næring.


Huden trenger vitaminer
Huden er kroppens største organ og trenger som alle andre organene tilførsel av vitaminer og mineraler fra maten vi spiser. Da snakker vi om vitaminer i sin naturlige form, ikke syntetiske kosttilskudd eller slikt.
Mangel på de fettløselige vitaminene A og D kan vise seg som ru, grov og ujevn hud på baksiden av armene for eksempel.
Vitamin A er kritisk med tanke på reparasjons - og helingsprosessen i huden vår. Blir man solbrent eller skader huden på andre måter (giftstoffer fra mat/drikke eller de som skader huden fra utsiden) er vitamin A viktig for å hindre varige skader (rynker, strekkmerker osv). Vitamin A vil i tillegg styrke epidermis (det øverste hudlaget). I tilfeller med alvorlig akne blir det ofte utskrevet medisin som skal ta knekken på problemet. Disse medisinene er farmasøytiske og har i likhet med de fleste andre mange bivirkninger. Sliter man med mye kviser eller alvorlig akne (eller utslett/irritert hud, skjøre/flisete negler, flass eller glansløst hår) er det stor sjans for at kroppen mangler A vitamin. Det finnes mange eksempler på de som har blitt kvitt problemet kun ved å øke inntaket(høy dose) av mat eller produkter med naturlig vitamin A. Vitamin A finner man i ekte smør og dette vitaminet tas opp via huden.
Vitamin D får man naturlig av å eksponere kroppen for sollys. Dette solskinnsvitaminet er viktig for hudens fornyelsesprosess og kan forklare hvorfor huden vår er synlig mye friskere og sunnere når vi oppholder oss i solen eller er på ferie. Tilførsel av vitamin D er nyttig i behandling av psoriasis, kløe/irritert eller flassende hud. Mangel av vitamin E er også assosiert med akne.  De vannløselige vitaminer spiller også viktige roller forhudhelsenspesielt vitaminB5 (pantotensyre)vitamin B12 og vitamin C.

Huden trenger mineraler
Får man i seg for lite magnesium er man mer utsatt for allergier og eksem. Langtidskokt kjøttkraft og mineralsalt er gode kilder til magnesium som kroppen og huden vår trenger.
Andre mineraler som spiller viktige roller for god hudhelse er sink, jern og selen. Sinkmangeler assosiert med akne fordi sink bidrar til å kontrollere produksjonen av olje i huden. God jernstatus gir huden glødSelen støtter vevelastisitet og beskytter mot frie radikalerRødt kjøtt, lever og sjømat er våre beste kilder til disse viktige mineralene. Heme-jern er den typen jern vi finner i animalske matvarer og er den typen jern kroppen lett tar til seg og drar nytte av.

Huden trenger proteiner
En sunn hud er (på lang sikt) avhengig av komplett protein fra animalske produkter. Gelatin er bra for huden. Da i form av kjøttkraft og gelatin i pulverform. Hvorfor?
Det er mange årsaker. Gelatin er rent protein, hydrolisert kollagen som bygger opp og styrker kollagen i huden og kroppen vår. Gelatin inneholder en rekke aminosyrer, blant annet glysin. Glysin styrker og bedrer også fordøyelsen og stabiliserer magesyrenivået som igjen er avgjørende for god hudhelse.
"The Doctor Within" kan fortelle oss litt om fordelene med tilskudd av gelatin, den beste kilden til kollagen som huden vår, neglene, håret og organene våre (blant annet) er bygd opp av. Problemet er at etter som vi blir eldre produserer vi mindre og mindre kollagen selv og resultatet vil vise seg i form av slapp hud og rynker, hårtap og skjøre negler.

Man kan kjøpe kremer som inneholder kollagen. Disse er ofte dyre og kan ikke sammenlignes med effekten av å tilføre dette hudstyrkende proteinet via maten vi spiser. Da vil kollagenet i tillegg til å styrke huden, styrke organer og vev på innsiden.

Gir du barna dine mat med kjøttkraft, gryteretter, stuinger, supper og retter/drikke med gelatin vil du være med på å styrke hud såvel som ledd og tarmsystem - noe de vil ha nytte av resten av livet! Med riktig type mat fra starten vil du sørge for at de utvikler en solid benbygning og generelt en kropp som er robust og frisk. Det finnes utallige bildeeksempler på barn som har vokst opp med et tradisjonelt kosthold versus de som har spist moderne (karbo, raffinert, planteoljer, antinæringsstoffer osv). Hvilket som er mest lønnsomt med tanke på hudhelse, benbygning, tannstilling og helse, er vel ikke til å stikke under en stol.
Her er et eksempel på aldringsforskjell mellom to 60-åringer med to forskjellige kosthold:
Bilde og tekst er hentet fra boka Deep Nutrition. Vil anbefale den til alle som er opptatt av arv/genetikk, kosthold, helse og hudhelse. Her går man i dybden, bokstavelig talt.


Huden trenger fett
Hvis man øker inntak av blant annet animalsk og mettet fett, kan man legge merke til at huden ikke blir knusktørr og flassende om vinteren - og at man tåler sol mye bedre om sommeren.

Hudpleie fra innsiden

Man må bare innse det: sunn hud kommer først og fremst fra innsiden. Sliter du med hudproblemer av et eller annet slag, bør du ta en gjennomgang av kostholdet før du vrenger lommeboka og hamstrer dyre hudpleieprodukter. Vil du ha en frisk hud bør du ha et kosthold med lite karbohydrater, mye animalsk fett og proteiner, rikelig med fettløselige vitaminer og proteiner som er lett tilgjengelig for kroppen (animalske) - disse proteinene styrker huden.

Animalsk fett (utsmeltet talg, smør/ghee, smult, melkefett osv) Mettet fett i kokosolje og palmeolje smører og styrker huden fra innsiden. Kjøttkraft og grytemat er vår beste kilde til kollagen, melkesyregjæret mat, drikke og tilskudd bedrer fordøyelsen som videre påvirker huden vår. 

I 2008 ble det åpnet en japansk restaurant i New York som spesialiserte seg på kollagen-styrkende mat! Så og si alle rettene på menyen inneholdt kjøttkraft kokt på svineknoker. Dette gir en mineral og kollagenrik kraft og eieren av restauranten kan fortelle at hvis man begynner å spise slik hudstyrkende mat i 30 årene vil man se yngre ut i 40 årene :-)

Skin Food fra Hakata Tonton: rå kalvelever sashimi og kjøttkraft med spicy urter og krydder.

Ikke vær redd for å bruke krydder! Krydder stabiliserer magesyreproduksjon som fører til god tarmhelse og igjen - god hudhelse. Krydderurter som hvitløk, cayenne, kanel og sort pepper (blant annet) vil ikke føre til uren hud eller hudproblemer slik noen ryktet forteller. Disse krydderurtene øker svetteproduksjonen, stoffskiftet og blodgjennomstrømningen som videre hindrer betennelse og heller avgifter. 

En studie foretatt i Sverige viser til sammenhengen mellom dårlig tarmhelse og utvikling av eksem hos spedbarn (Journal of Allergy and ClinicalImmunology, Vol 121, pp 129-134 January 2008.) Antibiotikakurer er som kjent ikke tarmfloraens beste venn og vil ofte føre til uren hud i tillegg til andre plager. Dette fordi PH balansen og magesyrenivået i tarmen blir påvirket og dette påvirker igjen huden. Her er melkesyrebakterier stikkordet (surkål og melkesyregjærede grønnsaker, vann - og melkekefir bl.a) og andre organiske syrer  tillegg til melkesyren (smørsyre, eddik, sironsyre) for å rette opp igjen - tarmen og huden.
Husk at stress påvirker helse og hud, i likhet med sigaretter/nikotin og legemidler.

Damene som komponerer de fantastiske hudpleieproduktene fra Moonsun Organic of Sweden vil komme med et gjesteinnlegg på bloggen her snart - der skal de fortelle mer om sin visjon og om sine valg av ingredienser samt sine tanker om holistisk hudpleie. De vil gå litt nærmere inn på hva man bør bruke for å sørge for god hudhelse fra utsiden!

Inntil da, noen grunnleggende råd fra oss: La huden skal få beholde så mye som mulig av sitt naturlige fettlag og sine melkesyrebakterier som mulig - ikke vask eller dusj for ofte, hvertfall ikke med sterke såper.
Og ut over det - kan en veldig grei regel være: hvis jeg ikke ville spist det, vil jeg ikke smøre det på huden!

 

Legg igjen en kommentar